Härlig vandring med guide i Yttereneby naturreservat 26 maj

Yttereneby naturreservat är en verklig pärla! Den visade dessutom upp sig i sin allra finaste skepnad i det vackra försommarvädret när vi var där den 26 maj 2024. ”Vi” betydde 15 deltagare plus guiden Carolina Hauk, Södertäljes naturreservatsförvaltare.

Naturreservatet ligger vid havet sydost om Järna. Det är 62 hektar och har en stor variation av naturtyper, som innefattar alltifrån kulturlandskapets havsstrandängar, hagmarker, åkrar och en åravin till naturlandskapets tallhällmarker och gammelgranskogar. Mycket växter, till exempel på hagmarken där korna betar darrgräs, jungfrulin blåsuga och en del orkidéer, som nattviol och Jungfru Marie nycklar. Trots det kalkfattiga berget som löper genom reservatet såg vi kalkgynnade växter som gul fetknopp och tulkört.

Vi vandrade motsols kring reservatets gräns. Väl förbi berget kom vi till Kärleksudden där vi intog vår medhavda fika – och tittade på korna som svalkade sig (i alla fall klövarna) på stranden nedanför.

När vi återtog vandringen kom vi via havsstrandängarna (som tack vare lågvattnet var ”gångbara” om än väldigt ”tuviga”) till skog, bestående av tall, gran och lövträd. Apropå granarna berättade Carolina att ett flerta var angripna av granbarkborren – och det syntes! De var delvis förtorkade och utan räddning. Faktiskt så hade man gett upp att försöka bli av med skadedjuren – de angripna granarna fick helt enkelt dö och ramla.

Väl förbi skogen kom vi ut till vägen och passade på att ta en extra tur till den närbelägna Skillebyån, som i en lummig dalsänka slingrar sig fram genom åkermarkerna. Carolina berättade om de problem man har med högst skiftande vattenföring i ån, som tidvis tenderar att nästan torrlägga den. Orsaken är diken etc som tillkommit pga jordbrukets krav.

Efter 3,5 timmar var det dags för avfärd. Som ett ringa tack för Carolinas fina guidning avtackade vi henne med boken ”Större än du nånsin tror. Klimatkrisen och den nödvändiga omställningen” av Staffan Laestadius från hans föreläsning hos oss i vintras. Tack Carolina! Vi blev jättenöjda för din visning!

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.