Telge Återvinning – Från insamlare till resursleverantör. Text & bild från föredraget den 11/3

Återvinning – vem bryr sig? Föredrag av Vesa Hiltula, VD Telge Återvinning, den 11/3 kl 19-20.15 i Södertälje stadshus inför ca 30 personer.

Telge Återvinning – Från insamlare till resursleverantör.

”Inget som kan återbrukas eller åtminstone återvinnas skall förbrännas helst med kommersiell avsättning” (ur Affärsplan 2025-2029 – en resa)

Föredrag av Vesa Hiltula, VD Telge Återvinning, i Södertälje stadshus 11 mars 2025

Vesa inledde med att berätta att han bor i Eskilstuna och nu har varit VD vid Telge Återvinning i 3.5 år. Hans ambition är att utveckla Södertäljes roll vad gäller återvinning och därmed bidra till att stärka Södertäljes varumärke. Han vill benämna Telge Återvinning som en ”resursleverantör” och är inriktad på att får kommersiell avsättning för dess ”produkter”. När han tillträdde så låg Södertälje på 130:e plats bland kommunernas ”återvinningslista”. Vi senaste rapporteringen belade Södertälje plats 4! Men det räcker inte – Vesa siktar på att vi ska bli Sveriges bästa återvinningskommun! På Avfall Sveriges lista låg Södertälje på plats 90, senare plats 70, och nu … en stadig uppgång!

Telge Återvinning styrs av 2 styrdokument: Miljö- och klimatstrategi 2022-2030 och Avfallsplan 2030 – från avfallshantering till resurshantering. Avfallsplanen går inte in på detaljer utan är mer översiktlig – vilket Vesa ser som en fördel i och med att den därmed öppnar för egna initiativ. Han tycker att ”Södertäljes politiker är fantastiska” – med vilket han menar att de i stort sett lämnar partitillhörigheten därhän för att i stället se verksamheten i sig som det viktiga.

Vad gäller ekonomi så arbetar man efter målet att gå med överskott; nu senast var det 10,4 % på insatt kapital. Resultatet var 50 mkr. Ambitionen är att taxorna totalt sett varken ska gå på plus eller minus – dvs de ska gå jämnt upp: 0 kr.

Trenden mot återvinning har gått framåt i snabb takt. Sverige är världsbäst: bara 2 % av det som samlas in deponeras! Genomsnittet i Europa är ca 50 % – i världen generellt 80 %! Vesa berättade vidare att man har samma uppdrag, året runt, i alla förhållanden, alla väder … Det håller man stenhårt på (även om det förstås kan bli undantag, t ex vid extrema väderförhållanden). Antalet ”tömningar”/hämtningar är ca 1.5 miljoner per år! Verksamheten omfattar inte bara Södertälje utan även Nykvarn och Gnesta.

Det är en stor omläggning på gång, där de nuvarande återvinningsstationerna i stort sett ska fasas ut för att ersättas av kvartersnära återvinning (FNI – fastighetsnära insamling). Återvinningscentralerna Returen och Tveta ska vara kvar. Det är inte riktigt klart vad gäller Nykvarn, men det lutar åt att de hänvisas till Tveta.

Ambitionen är att alla, från villor till stora bostadskomplex, ska sortera allt sitt avfall rätt – och piskan är att debitera all felsortering med extra avgifter. På en fråga från publiken om hur detta ska fungera i t ex hyreshusområden, vars boende väl är ”slarvigare” än t ex i bostadsrättsområden, kontrade Vesa med att kalla det en fördom: – det är i princip ingen skillnad vad gäller ”slarvighet”/ordentlighet mellan dessa kategorier.

För att bidra till att åstadkomma så bra insamlingskultur som möjligt har Telge Återvinning anställt ”återvinnings­strateger”. En av deras uppgifter blir att se till att så mycket av avfallet som möjligt återbrukas, inte bara ”återvinns”. En metod är att lämna sådant som är användbart till second-handbutiker, välgörenhetsorganisationer m fl. Tidigare fanns småverkstäder som tog emot rätt mycket och reparerade, men så är det inte längre.

Vesa övergick nu till att berätta om vart Telge Återvinning är på väg. Om 4-5 år ska hela dess fordonsflotta vara elektrifierad – vilket innebär 35-40 lastbilar (och andra fordon) som ska kunna laddas. Mycket el behövs … och en del av den kanske man ska kunna producera själv! På gång är att sluttäcka gamla avfallshögar vid Tveta med jord mm – vilka då blir utmärkta platser för solceller! Stora ytor – i lagom lutning! Det är här intressant att relatera till det studiebesök som vi gjorde hösten 2022, dvs för 2,5 år sedan, då vi förde möjligheten till detta på tal. Och nu är det verkligen på gång!

Apropå sluttäckning så är ambitionen att på sikt nyttja det man kallar ”schaktmassor” för olika nyttiga ändamål. Schaktmassor avser material från byggnationer, grävarbeten etc, vilka man hittills i stort sett deponerat på olika sätt, beroende på ”farlighet”. Vesa illustrerade med följande bild.

Ambitionen är nu att så långt möjligt undvika att deponera något. Det ska göras genom avancerad sortering av schaktmassorna, vilket som resultat minskar det som måste deponeras till bara ca 30 % av ursprunget!

Alltså: 70 % ska kunna återanvändas, t ex i anläggningsarbeten, byggen etc av olika slag. Och som material för slutttäckning! Resultatet blir … just det … utmärkta platser för solceller! Vilket framgår av idéskissen nedan!

 

Och för att verkligen få avsättning av de användbara 70 procenten så vill man ställa krav på att de som lämnar (osorterade) massor också måste köpa sorterade massor. Olagliga dumpningar (t ex i naturen, vilka idag kostar ca 50 mkr/år – bara en dumpning kostar i snitt 30.000 kr att röja/hämta) ska motverkas genom att massor (och allt annat!) får lämnas gratis hos Tveta och Returen! Det är i alla fall idén – som nu ska testas under två månader.

2027 ska alla dagens återvinningsstationer vara borta. Det är ju hushållsnära (kvartersnära) insamling som ska gälla! Och varför skulle inte all återvinning kunna vara gratis – hos vilken anläggning som helst, i alla kommuner! Allt måste ju någonstans – och det där kan väl kommunerna kvitta mellan sig.

Så kom dagens heta ämne upp. Textilier! Det är ju nu lag på att textilavfall inte får kastats. Så här ser dagens flöden ut:

 

På Tveta och Returen är det möjligt att lämna textilier till återanvändning. 2021 lämnades på det sättet 200 ton till välgörenhetsorganisationer (bl a Human Bridge). 2023 var det 600 ton (6 kg/person). 2025 kommer det att bli kanske dubbelt så mycket.

Telge Återvinning bygger nu upp en sorteringsanläggning i Snebro (Nykvarns kommun), som kommer att få en kapacitet att ta hand om textilavfall från 2 miljoner personer. I dagsläget tar 22 anställda i tvåskift hand om textilavfallet från ca 1 miljon personer. Kostnaden idag är ca 45 mkr; 2026 räknar man med ca 100 mkr. Lite statistik: varje anställd sorterar/hanterar 1 ton textilier/dag – vilket innebär ca 6 sekunder per plagg.

Slutligen presenterade Vesa följande … Vision:

 

Nu hade den timme som stod till Vesas förfogande passerat – men eftersom åhörarna (ca 30 personer) visade ett sådant engagemang och inte gjorde någon som helst ansats till att lämna så fick han fick en kvart till. Detta för att hinna med att åtminstone ytligt berätta om kvartersnära ÅVC (återvinningscentraler), återvinningsplatser i Södertälje centrum, returtorg i Mölnbo, Grävsta och Enhörna, idéer för Hovsjö och Ronna, sorteringsgårdar, …

Men detta, samt några bilder som beskriver Telge Återvinnings ekonomi, får du som är intresserad ta del av på egen hand genom att ladda ner och studera Vesas presentation som består av 51 bilder i pdf. Den är uppdelad i två delar pga dess storlek:

Del 1 (23 sidor) kan laddas ner här: Naturskyddsföreningen Södertälje Nykvarn-pages-1 (1)

Del 2 (28 sidor) kan laddas ner här Naturskyddsföreningen Södertälje Nykvarn-pages-2

Antecknat av Lars Klasén

Foton: Olof Näslund & Lars Klasén

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.