Vandringen i Uddaberget – ett nytt naturreservat med gammal skog – drog över 30 deltagare

Den 29 september besökte vi det nya naturreservatet Uddaberget, strax söder om Mölnbo. Vår guide var Richard Vestin, ekolog och naturinformatör i Huddinge kommun. Reservatet är mycket stort (över 370 ha) och vi fick nu se en liten del av det. Beslutet om ett nytt naturreservat togs av Länsstyrelsen i juni i år men delar av beslutet har överklagats av Svenska kraftnät.

Vandringen var mycket välbesökt, drygt 30 personer deltog. Den företogs utan hjälp av leder och stigar och skedde i mycket gammal barrskog i reservatets norra del. Den är helt orörd utan en enda stubbe men däremot mängder av nedfallna träd i olika förruttnelsefaser. Den gamla skogen har gynnat massor av svampar; vi fick bland annat se parasitporing som betecknas som sårbar och den rätt ovanliga kandelabersvampen. Vi fick också se talltickor, som vanligen visar att värdträdet är minst 150 år. Därtill fick vi bevis på att tall som är mycket gammal inte alls behöver vara grov. Särskilt spännande var att finna de särskilda tecknen på skogsbränder som hade skett för kanske hundratals år sedan. De av oss som ville fortsätta efter matsäckspausen fick även se tjäderspillning!

Rapporterat av Max Köster

Foto: Peter Bohman

Kommentar: Pendeltågsstrul gjorde att några missade vandringen. Därför kommer en ”extra” vandring att göras senare i höst. Intresserad? Meddela oss så hör vi av oss!

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.