PFAS – vår tids värsta miljögift (?). Från föredraget den 2/12

Nog har man väl hört förkortningen PFAS! Och att det finns i en massa produkter och allmänt i miljön. Ändå föreföll titeln ”PFAS Vår tids värsta miljögift?” lite överdriven. Men det var innan vi tagit del av Kristina Volkova Hellströms (sakkunnig miljögifter på Naturskyddsföreningen) digitalt hållna föredrag den 2/12 2020!

Vad är PFAS? Jo, en grupp om fler än 4700 syntetiskt framställda ämnen! Molekylärt så är de en lång kolatomkedja med fluoratomer kopplade till sig. Vatten-, fett och smutsavstötande – och därför väldigt användbart för massor av saker. Används i textil och läder (ytterplagg, skor, väskor …), brandsläckningsskum, pappers- och livsmedelsförpackningar (påsar, kartonger, …), kosmetik (smink, solkräm, hudkräm…), hushållsprodukter mm (rengöringsmedel, bilvårdsprodukter, färg, stekpannor, skidvallor …).

Men det finns ett ”litet” problem: PFAS bryts inte ner eftersom det inte är ett naturligt ämne! Det finns alltså kvar för ”evigt”! Och det värsta är att det är skadligt för människan! Orsakar cancer, ger leverskador, påverkar könshormoner, minskar verkan av vacciner, …

Och efter att ha använts sedan mitten av 1900-talet utan att man förstod (eller att tillverkarna höll det hemligt) att det var mer eller mindre farligt så finns det i (nästan) allt omkring oss. Det finns i mat, vatten, arbetsmiljö – och damm! Och därmed förstås i oss! Det ansamlas i kroppen! Och det färdas över långa sträckor. Det finns t o m hos isbjörnarna i Arktis!

Södertälje är förstås inte förskonat. Dock är vi ganska ok (jämfört med andra …) vad gäller PFAS i vatten. Vad gäller EFSAs (europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) gränsvärde ser det hyfsat ut. Men ändå … se följande bild (det är bara vi vuxna som klarar oss under WHOs riktlinjer för dricksvatten).

Vad ska vi då göra?? Här några saker som i alla fall vi som vanliga medborgare kan göra för att minska exponeringen:

  • Köp inte produkter som innehåller PFAS.
  • Genom att undvika möbler, mattor och kläder som innehåller PFAS, kan man minska halten PFAS i damm med 70%.
  • Ät inte insjöfisk, och fisk från Östersjön.
  • Undvik matförpackningar och bakplåtspapper med PFAS.
  • Undvik skönhetsprodukter med PFAS.
  • Välj miljömärkta produkter (Svanen och Bra Miljöval), dessa certifieringar förbjuder PFAS.

Antecknat av Lars Klasén. Ev. fel i redovisningen kan bara skyllas på mig (och mina anteckningar) och inte på föredragshållaren.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.