Vandring med guide längs naturreservatet Moraåns dalgång (Järna) den 14 maj

Den 14 maj ordnade vi ett studiebesök vid naturreservatet Moraåns dalgång. Det var en dag med riktigt sommarväder som gjorde att vi unnade oss att vandra längs hela dalgången (den del som ingår i reservatet) – jag gissar 4 km – och en lång och härlig fikapaus i gröngräset. Tyvärr var vi bara 6 medlemmar – men det gjorde ju att vi som var med kunde ”utnyttja” vår gudie, fd miljönämndens ordförande Patrik Waldenström, desto mer intensivt! Det första fotot är taget av Mats Johansson, övriga av Lars Klasén. Patrik (med keps och kikare) är med på samtliga.

Reservatet är 68 ha stort och ligger helt nära Järna tätort. Det bildades 2013 genom ett beslut i Miljönämnden i Södertälje, som det också tillhör administrativt (även om beslut tas i fullmäktige). Vid bildandet fanns ett visst motstånd från markägare, vilket innebar att inte alla områden som önskades gick att införliva i reservatet. Men det mesta gick att införliva. Även en del kommunalt ägd åkermark ingår. Området hålls öppet av en jordbruksarrendator som är mycket intresserad av att hjälpa till med utvecklingen av området. Målet med reservatet är att främja biologisk mångfald och gynna folkhälsan – det senare tack vare dess lättillgänglighet.

I dalgången slingrar sig Moråan fram i en djupt – väldigt djupt! – nedskuren åravin. Det var enkelt för oss att föreställa sig hur ån tidvis utgjorts av en forsande flod som under årtusenden grävt sig allt djupare ner. På vissa ställen kunde vi se rotsystem av klibbal som tidvis är under vattnet men även då förmår att få syre tack vare att rötterna har en ”luftvävnad”! Se åfåran bakom skylten (som f ö har den talande rubriken ”Sveriges mangroveträsk” …)

Under höstarna vandrar havsöringen hit upp från havet för att fortplanta sig. På många ställen finns fina grusbäddar på botten där havsöringen lägger sin rom. Vårt besök gjordes alltså vid ”fel” säsong ur synpunkten att få syn på några havsöringar – men vi såg istället så mycket mer av blomsterprakt!! Och mängder med träd …

Fotot visar en av de ”tuvängar” vi såg. Tuvorna bildas där det finns vatten att tillgå …

Att hinna med och anteckna medan Partik visade/pekade på växter och träd var omöjligt – det var så många! Istället så bad jag honom att i efterhand om en lista över det han visade och på något sätt kommenterade. Och det fick jag – och det var en *väldigt* lång lista! Så det är väl bara att presentera den här! Faktiskt så växer minnesintrycken från visningen fram allteftersom jag läser listan (iaf vad gäller de flesta)! Så för oss som var med är det något mer är bara en enkel lista – och därför tar jag med den i sin helhet!

Örter, ormbunkar, halvgräs: Vårsmörblomma, vårlök, gullviva, maskros, Svalört, tuvstarr, vitsippa, humleblomster, stinknäva, midsommarblomster, ormbär, skogsviol, trolldruva.

Träd och buskar: Hägg, klibbal, gran, tall, en, lönn, asp, hagtorn, ask, måbär, krusbär, hassel, slån, nyponros, vårtbjörk, sälg, fågelbär/körsbär, rönn.

Tack för din guidning Patrik! En liten present väntar på dig; du får den vid tillfälle.

Antecknat av Lars Klasén

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.